بلایی که آمریکا سر اوکراین درآورد

«بیل کلینتون» رئیس جمهور سابق آمریکا در مصاحبه ای گفت که تحت فشار قرار دادن کی یف برای دست کشیدن از سلاح های هسته ای خود در دهه ۱۹۹۰ یک اشتباه بوده و از این اقدام پشیمان است.

به گزارش تحریریه، «راشا تودی» نوشت، «بیل کلینتون» رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده، در مورد «سهم شخصی» خود در بحران روسیه و اوکراین صحبت کرد و به یک رسانه ایرلندی گفت که از فشار دولتش بر کی‌یف برای کنار گذاشتن زرادخانه هسته‌ای خود بر اساس تفاهم نامه بوداپست در سال ۱۹۹۴ پشیمان است.

کلینتون در مصاحبه ای با سرویس خبری RTE گفت: من احساس شخصی بدی دارم زیرا آنها را مجبور به کنار گذاشتن سلاح های هسته ای خود کردم. و هیچ یک از آنها باور نمی کنند که اگر اوکراین هنوز سلاح های خود را در اختیار داشت، روسیه این اقدام را انجام می داد.

این توافق در ژانویه ۱۹۹۴، زمانی که کلینتون، «بوریس یلتسین» و «لئونید کراوچوک» رئیسان جمهوری وقت روسیه و اوکراین، توافقنامه ای سه جانبه برای از بین بردن کلاهک های هسته ای باقی مانده در خاک اوکراین پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی امضا کردند.

کلینتون خاطرنشان کرد که یلتسین همچنین موافقت کرد که هرگز در مرزهای سرزمینی اوکراین دخالت نکند، زیرا او می خواست جمهوری شوروی سابق سلاح های هسته ای خود را کنار بگذارد.

بلایی که آمریکا سر اوکراین درآورد

کلینتون در مورد ارائه تعهد ارضی به اوکراین نیز اظهار داشت: من می دانستم که رئیس جمهور پوتین از این توافق حمایت نمی کند. آنها [رهبران اوکراین] می ترسیدند سلاح ها را رها کنند زیرا فکر می کردند این تنها چیزی است که آنها را در برابر روسیه توسعه طلب محافظت می کند. وقتی کار راحت شد، مسکو ابتدا کریمه را گرفت و من در مورد آن احساس وحشت دارم زیرا اوکراین کشور بسیار مهمی است.

رئیس جمهور سابق آمریکا همچنین از دولت های غربی خواست در حمایت خود از اوکراین ثابت قدم بمانند. وی افزود: من فکر می کنم کاری که آقای پوتین انجام داد بسیار اشتباه بود و معتقدم اروپا و ایالات متحده باید به حمایت از اوکراین ادامه دهند. ممکن است زمانی فرا برسد که دولت اوکراین باور داشته باشد که می‌تواند به توافق صلحی فکر کند که می‌تواند با آن زندگی کند، اما من فکر نمی‌کنم بقیه ما نباید کوتاه بیائیم و باید از آنها دفاع کنیم.

The Budapest Memorandum: In 1994 Russia agreed to respect Ukraine's  borders. (Then again, in 1783 it may have agreed to return Crimea to  Turkey.)

مقامات روسیه می گویند ایالات متحده و متحدانش در ناتو پس از فروپاشی شوروی قول داده بودند که بلوک نظامی غرب را به اروپای شرقی گسترش ندهند. «جیمز بیکر» وزیر امور خارجه وقت واشنگتن، در فوریه ۱۹۹۰ پیشنهاد داد که ضمانت های آهنینی را ارائه می کند که در صورت همکاری اتحاد جماهیر شوروی برای اتحاد مجدد آلمان به عنوان یکی از اعضای ائتلاف غربی، ناتو یک اینچ هم به سمت شرق گسترش نخواهد یافت.

با این حال، ناتو در دوره دوم ریاست جمهوری کلینتون شروع به گسترش کرد و در سال ۱۹۹۹ لهستان، مجارستان و جمهوری چک را به عضویت خود اضافه کرد. از آن زمان، ناتو دوازده عضو دیگر را که جمهوری‌های سابق شوروی یا بخشی از کشورهای پیمان ورشو بودند، به خود اضافه کرد.

کلینتون سپتامبر گذشته به CNN گفته بود: از گسترش ناتو پشیمان نیستم. من فکر می کنم ما کار درست را در زمان مناسب انجام دادیم و اگر آن را انجام نمی دادیم، ممکن بود این بحران زودتر رخ بدهد.

پایان/

۲۰ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۲:۰۰
کد خبر: 24906

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 2 =